Improving Queens Park, Caterham

Green silhouettes of people using a park with text "Improving Queens Park, Caterham".

We’re improving Queens Park in Caterham, to ensure it continues to meet the needs of residents and visitors who use it. This work forms part of our Open Space Strategy, adopted in 2020, which sets out how we will manage and improve our open spaces across the district.

We are now at an important stage following the end of our recent consultation, thank you to all residents who gave their views.  

You can read about the background to this work and why it's required.

Working with our lead consultants, Jon Sheaff & Associates landscape architects, we prepared three draft designs for an improved Queens Park which we invited residents' thoughts on. These designs could be subject to change, based on planning and funding issues, but they take into account comments raised by residents last summer.

Design option 1

This option proposes:

  • New storage for flood water to reduce local flooding and improve biodiversity.
  • A new kiosk and toilets situated next to the playground.
  • New changing rooms for formal sports, adjacent to new toilets and kiosk.
  • New paths and tree planting.
  • Keeping the playground in its current position.
  • Keeping the current sports pitches.
  • Keeping the current main pavilion.

Design option 2

This option proposes:

  • New storage for flood water to reduce local flooding and improve biodiversity.
  • Moving the playground closer to the pavilion.
  • Providing a new cafe on the north side of the pavilion, with a small outdoor terrace.
  • Providing public toilets in the pavilion.
  • New paths and tree planting.
  • Keeping the current sports pitches.

Design option 3

This option proposes:

  • New storage for flood water to reduce local flooding and improve biodiversity.
  • Moving the playground closer to the pavilion.
  • Removing one tennis court to create space for a terrace on the south side of the pavilion.
  • Providing a new cafe on the south side of the pavilion.
  • Providing public toilets in the pavilion. 
  • New paths and tree planting.
  • Keeping the current sports pitches.

We are now reviewing all feedback received and detailed design work will start on the preferred option, which could be a combination of the designs above, when we have evaluated all responses.

We will need to submit a planning application and consider whether we’ll need to apply for funding to complete the work.